Welkom

Afbeelding logo Almeer Toegankelijk: vierkant blokje links naast de naam met hoofdletter A in licht blauwgroen met witte randen eromheen op lichtzwarte achtergrond. Dit alles in een rechthoekig blok met ook witte rand eromheen. Dit logo is mede ontworpen door Kirsten Roth van www.cursusinkscape.nl :link = https://www.cursusinkscape.nl/
Afbeelding logo Almeer Toegankelijk: vierkant blokje links naast de naam met hoofdletter A in licht blauwgroen met witte randen eromheen op lichtzwarte achtergrond. Dit alles in een rechthoekig blok met ook witte rand eromheen. Dit logo is mede ontworpen door Kirsten Roth van www.cursusinkscape.nl :link → https://www.cursusinkscape.nl/

ALMEER TOEGANKELIJK: Jouw maatwerkadviseur voor praktijkgerichte oplossingen bij vraagstukken rondom (fysieke) toegankelijkheid.

Afbeelding: eigenaar Petra de Booij, gezichtsfoto, kort blond haar en blauwe bril, met op de achtergrond een groene bosomgeving
Afbeelding: eigenaar Petra de Booij, gezichtsfoto, kort blond haar en blauwe bril, met op de achtergrond een groene bosomgeving
Zwart krijtbord met middenin in geel het woord Welkom. Eromheen in wit krijt het woord in meerdere talen
Afbeelding: Zwart krijtbord met middenin in geel het woord Welkom. Eromheen in wit krijt het woord welkom in meerdere talen
Foto: Met de scootmobiel kom ik overal; zelfs bij een bouwterrein
(voor deze foto veiligheidshelm even afgezet en het veiligheidshesje even uitgedaan)
Afbeelding: Met de scootmobiel kom ik overal; zelfs bij een bouwterrein
(voor deze foto, veiligheidshelm even afgezet en het veiligheidshesje even uitgedaan)

Herken je dit? :
“Toegankelijkheid….., dat is toch alleen iets voor gehandicapte mensen.”
“Dat heeft toch niets met mij te maken, ik heb geen handicap.”
“Er wordt toch al genoeg voor “die mensen” gedaan.”
“Dat is in Nederland al hartstikke goed geregeld.”

Dan heb ik goed nieuws voor je; Je bent namelijk zeker niet de enige, die dat denkt.

Maar hoewel in Nederland volop de indruk bestaat, dat voor mensen met een zichtbare en onzichtbare handicap en/of chronische ziekte zaken prima geregeld worden, blijkt dat in de praktijk vaak niet zo te zijn.

Dit komt helaas, doordat er nog steeds vanuit “liefdadigheid” gedacht, en gedaan, wordt vanuit twee gescheiden werelden. 80 % van onze samenleving is ingericht voor de “normale” mensen, en voor de 20% mensen, die een handicap of chronische aandoening hebben en daardoor als “speciaal” gezien worden, worden er allerlei “speciale dingen” bedacht.

Speciale scholen, speciale sportclubs, speciale werkplekken, speciaal vervoer, enzovoort, enzovoort, enzovoort…………………….te veel speciaal.

Terwijl, als je het mensen met een chronische ziekte, handicap en/of hulpmiddel, zelf vraagt, de overgrote meerderheid helemaal niet zit te wachten op al dat “speciaal”. Zij willen gewoon, net als elk ander mens, GELIJKWAARDIG en ZELFSTANDIG, onderdeel zijn van, meedoen aan, en integreren in de samenleving.

Gewoon, net als iedereen wonen, werken, onderwijs volgen, reizen, naar festivals, concerten, of uit eten gaan. En gewoon de hond uitlaten, de boodschappen doen, de (klein-)kinderen naar school of sportclub brengen en met gezin, familie of vriendengroep genieten in de natuur.

Veel van de huidige “toegankelijkheidstoepassingen” blijken in de praktijk helaas echter voor de mensen, waar ze voor bedacht zijn, helemaal niet of alleen gedeeltelijk bereikbaar en/of bruikbaar. Dit komt omdat er, bij o.a. architecten, bouwers, ontwerpers e.d. te weinig kennis is over wat er in de praktijk echt werkt. Ook in opleidingen voor bv. architectuur, steden-, wegen- en bruggenbouw, of grafische vormgeving wordt het onderwerp toegankelijkheid meestal nauwelijks behandeld.

Terwijl er zoveel tijd- en geldwinst te behalen is, als praktische toegankelijkheid juist al vanaf de start van ieder project en gedurende het hele verdere proces, niet als sluitpost, maar als rode draad wordt ingezet. Dat is immers eenvoudiger en goedkoper, dan dat er achteraf weer zaken moeten worden aangepast.

Daarom adviseer ik, met mijn Maatwerk Adviesbureau ALMEER TOEGANKELIJK, niet alleen vanuit de theorie, maar juist ook vanuit praktijkgerichte kennis en ervaring. Elk advies brengt je dan ook altijd verder dan de nu standaard voor nieuw- en verbouw gehanteerde, maar veel te minimale richtlijnen van de Integrale Toegankelijkheidstandaard (ITs).

Zodat je je bedrijf, je kantoor, je winkel, je horecagelegenheid, je evenement, of gewoon je eigen huis voor iedereen die langs komt, echt goed toegankelijk kan maken.

Niet alleen mensen met een handicap en/of hulpmiddel zullen hierdoor vaker en langer bij je langs kunnen komen, maar echte aandacht voor de praktische details van toegankelijkheid brengt meerwaarde voor al je bezoekers, je klanten, je medewerkers en natuurlijk ook voor JOU!

Kan je niet wachten om de toegankelijkheid op jouw locatie te verbeteren?
Stuur dan meteen een mailtje naar: meerweten@almeertoegankelijk.nl

Dan gaan we samen aan de slag!

ALMEER TOEGANKELIJK helpt je graag verder.
meerweten@almeertoegankelijk.nl

  • Bericht gepubliceerd op:13 december 2022
  • Berichtcategorie:welkom
  • Leestijd:7 minuten gelezen